Kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone to potrawa, którą umie zrobić chyba każdy, toteż nie zamierzam wymądrzać się z przepisem - wiadomo, mięso, bułeczka, jajko, cebula, czosnek, a resztę dodatków można dodawać wg uznania. Ja na przykład dodaję łyżkę majeranku.
Piszę o mielonych dlatego, że odkryłam ciekawy sposób na ich przygotowanie, a mianowicie zamiast smażyć je na patelni, można upiec je w piekarniku i w ten sposób mieć czystą kuchnię (ważne zwłaszcza wtedy, kiedy używa się płyty ceramicznej) i czas dla siebie.
Kotlety przygotowujemy jak zwykle, obtaczamy je w bułce i układamy w formie do pieczenia, na każdym kotleciku kładąc kawałej masła. Pieczemy je w około 170 stopniach przez 45 minut, 10 minut przed końcem pieczenia dodając nawiew, jeśli go macie.
Kotleciki wychodzą pyszne i chrupiące, polecam wszystkim, spróbujcie.