Kotlety mielone z jabłkiem i porem
- 600 g mielonej łopatki wieprzowej,
- 2 niezbyt duże jabłka,
- 1 mały por (lub połowa normalnej wielkości),
- 1 duże jajko,
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku,
- 1 bułka kajzerka (czerstwa),
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 szczypty pieprzu.
- olej do smażenia,
- bułka tarta do panierowania.
Czasami wystarczy dodać kilka dodatkowych składników do klasycznej potrawy, żeby uzyskać zupełnie nowe danie. Dzięki dodaniu jabłka i pory, dziś zaproponowane przeze mnie kotlety mielone uzyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalną soczystość.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, odcisnąć sok. Białą część pora pokroić na cieniutkie plasterki i zanurzyć we wrzątku na około 10 sekund. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Czerstwą kajzerkę namoczyć w mleku, a następnie lekko ją odcisnąć (nie powinno z niej kapać). Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać je dłonią.
Z masy mięsnej uformować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto.
Inspiracja: gotowaniecieszy.blox.pl