Kotlety jajeczne
Dawno nie było tu domowego obiadu. Takiego prawdziwego, nie wystylizowanego, nie restauracyjnego, tylko prostego, takiego na który masz ochotę po powrocie po długim dniu do domu. Danie jest wegetariańskie, troszkę 'oldschoolowe ', ale pyszne. Spróbujcie sami!
Składniki kotlety jajeczne:
(8 sztuk)
10 jajek ugotowanych na twardo
1-2 surowe jajka
2 łyżki bułki tartej
mały pęczek koperku, posiekany
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej lub masło klarowane do smażenia
Jak przygotować kotlety jajeczne?
Ugotowane na twardo jajka, obrane ze skorupek, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy surowe jajka, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej, koperek. Mieszamy składniki, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 4 minuty z każdej strony, tak żeby się przyrumieniły. Po zdjęciu z patelni można odłożyć na listku ręcznika papierowego, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety podaję z gotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, ale dobrze smakują też z sosem tatarskim, czosnkowym lub chrzanowym ;)