Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora

Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coraz częściej łapię się na tym, że jak mam do wyboru danie mięsne i bezmięsne to wybieram to drugie…. Nie jestem wegetarianką i raczej już nie zostanę ale jakoś tak coraz mniej mięsa jest w naszej diecie i to z przyzwoleniem pozostałych członków rodziny :-) Tak naprawdę z mięsa to najbardziej lubię ryby ;-) Na pewno na blogu będą się dalej pojawiać mięsne dania więc mięsożerni czytelnicy nie muszą się martwić ;-) Dzisiaj jednak zapraszam na bezmięsne kotleciki z kalafiora. Smakują rewelacyjnie! Czosnek, koperek i kmin rzymski nadają im charakteru. Trzeba jednak uważać przy doprawianiu kminem, żeby nie dodać go za dużo… najlepiej zacząć od małej szczypty… Kotleciki z kalafiora można podawać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków czy kasz albo na zimno, jako przekąskę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy ulubionego sosu.

Kotleciki z kalafiora

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku (można użyć mrożonego)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz,
  • kmin rzymski -opcjonalnie
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy

1. Kalafiora podzielić na małe części, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie aż będzie miękki (….ale nie może się rozpadać, raczej na tyle miękki, żeby można w niego bez problemu wbić widelec). Odcedzić i zostawić do przestudzenia.

2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać. Na 3-4 łyżkach oleju rzepakowego zeszklić cebulę, wcisnąć czosnek i dusić 2-3 minuty. Zostawić do przestudzenia.

Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Kalafiora rozdrobnić widelcem. Dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem -bez oleju, opłukany i posiekany koperek i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem i odrobiną mielonego kminu rzymskiego (zdecydowanie poprawia ich smak). Dodać kilka łyżek bułki tartej (na początek 5-6) i wymieszać.

Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. W zależności od konsystencji można dosypać więcej bułki aż z masy będzie można formować kotleciki. Dobrze jest wstawić masę na pół godziny do lodówki. Uformowane kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć-na średnim ogniu, żeby ich nie spalić – na złoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotleciki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / Zapisz jako PDF

Kategorie przepisów