Kotleciki Szu Szu + film
Przepis na kotleciki Szu Szu to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad, który zachwyci każdego domownika. Te chrupiące kotleciki są miękkie w środku, aromatyczne i pełne smaku dzięki wyjątkowej marynacie. Kotleciki Szu Szu można podać z różnymi dodatkami, jak puree ziemniaczane, frytki czy kolorowa sałatka, co czyni je uniwersalnym daniem na co dzień i od święta. Sprawdź przepis krok po kroku i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!
Film:
Składniki na kotleciki Szu Szu:
na 3-4 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 3 żółtka
- 6 łyżek jogurtu
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju do marynaty
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- sól (według uznania)
- olej do smażenia
Jak zrobić kotleciki Szu Szu?
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kotleciki. Mięso rozbijamy tłuczkiem z obu stron.
W misce umieszczamy żółtka, (białka możemy użyć do innego przepisu), dodajemy jogurt, olej, mąkę ziemniaczaną, sól, czarny pieprz, czerwoną paprykę i ostrą paprykę oraz czosnek granulowany. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Do marynaty wkładamy kawałki kurczaka i wszystko razem łączymy aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą. Miskę z zawartością wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor po kilka minut. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.