Kotleciki a la gołabki

Kotleciki a la  gołabki

Doskonała propozycja dla tych, którzy mają ochotę na gołąbki, a nie mają czasu na ich zrobienie. Są pyszne, szybkie i proste w wykonaniu. Moja Córka je uwielbia. Polecam.

 

Zdjęcie - Kotleciki a la  gołabki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Kotleciki a la gołąbki

 Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 dag białej kapusty
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz, cukier
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka maki pszennej

Kapustę poszatkować drobno, posolić, wygnieść dobrze i odstawić. Gdy puści sok, odcisnąć dokładnie, a następnie połączyć z mięsem, mąką, jajkami i przyprawić. dobrze wyrobić. Gdyby masa była zbyt rzadka dosypać jeszcze odrobinę mąki.

Z masy formować podłużne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wrzątku (do 2 szklanek ), posolić odrobinę, przykryć i dusić do miękkości.

Miękkie kotlety wyjąć na talerz, do wody wlać śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Wymieszać dokładnie, doprawić cukrem i zagotować. Włożyć kotleciki i zagotować. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

smacznego :)

 

źródło

Kategorie przepisów