Kotleciki a la gołabki
Doskonała propozycja dla tych, którzy mają ochotę na gołąbki, a nie mają czasu na ich zrobienie. Są pyszne, szybkie i proste w wykonaniu. Moja Córka je uwielbia. Polecam.
Kotleciki a la gołąbki
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 50 dag białej kapusty
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól i pieprz, cukier
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka maki pszennej
Kapustę poszatkować drobno, posolić, wygnieść dobrze i odstawić. Gdy puści sok, odcisnąć dokładnie, a następnie połączyć z mięsem, mąką, jajkami i przyprawić. dobrze wyrobić. Gdyby masa była zbyt rzadka dosypać jeszcze odrobinę mąki.
Z masy formować podłużne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wrzątku (do 2 szklanek ), posolić odrobinę, przykryć i dusić do miękkości.
Miękkie kotlety wyjąć na talerz, do wody wlać śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Wymieszać dokładnie, doprawić cukrem i zagotować. Włożyć kotleciki i zagotować. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
smacznego :)