Kotleciki a la gołąbki
Różne wersje już robiłam tych popularnych kotlecików. Z ryżem, z dodatkiem usmażonej cebuli, w sosie pieczarkowym, z kaszą manną, z kapustą pekińską i białą... uwielbiam wszystkie! A ostatnio wypróbowałam przepis z książki Olgi Smile "Biesiada - przyjęcie w swojskim stylu".. Też były smaczne, jednak następnym razem dodam podsmażoną cebulkę do sosu. Oczywiście do samych kotlecików też idealnie by pasowała.
Kotleciki a la gołąbki
Składniki:
- 500g białej lub pekińskiej kapusty
- 500g mielonego mięsa (indycze lub wieprzowe)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 szklanka bulionu lub wody (gorącej)
- 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego (lub mniej)
- 2 łyżki masła
- 100 ml gęstej śmietany
- sól
- odrobina cukru
- świeżo zmielony czarny pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Poszatkować drobno kapustę, posolić, wygnieść dokładnie w dłoniach i odstawić przynajmniej na kilka minut., aby puściła sok.
W misce wymieszać mięso, odciśniętą kapustę, mąkę zioemniaczaną i jajka. Wyrobić dokładnie i doprawić. Formować małe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone kotleciki przełożyć do szerokiego rondla, podlać gorącym bulionem lub wodą, dodać 2 łyżki masła i dusić ok. 15 min. Na koniec dodać koncentrat (do smaku) i śmietanę. Doprawić cukrem i jeśli trzeba solą. Zagotować Podawać z kaszą lub innymi dodatkami.
Smacznego!
Moje rady:
1 Jak już pisałam we wstępie, do sosu warto dodać drobno posiekaną cebulę, zeszkloną na wymienionych 2 łyżkach masła, również do masy mięsnej będzie idealnym dodatkiem
2. Po 15 minutach gotowania można wyjąć kotleciki z garnka, dodać śmietanę z koncentratem i zagotować, a następnie dołożyć kotleciki (wtedy z łatwością wymieszacie składniki sosu).