Kostka rosołowa z kurek
Kurki, to coś, co w czasie tego lata przewija się przez moją kuchnię najczęściej. Pogoda naprawdę im sprzyja. Deszcz i ciepło sprawia, że rosną bardzo szybko. Codziennie przynosimy z lasu wiaderka z kurkami (jak już pisałam wcześniej, zawsze bierzemy na spacer dwa wiaderka - po serku do serników i po litrowych lodach). Część kurek zamroziłam na początku sezonu, aby były jak znalazł na jakiś styczniowy czy lutowy obiad, a teraz zużywam je na bieżąco. Z jednym wyjątkiem: wczorajsze zbiory po oczyszczeniu zmiksowałam blenderem na papkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam.
Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy.
Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-)
Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw
około 14 porcji
500 g oczyszczonych kurek
2 średnie marchewki
2 małe korzenie pietruszki
pół selera
2 płaskie łyżki soli
4 łyżki wody
Przygotować grzyby - odciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić za pomocą pędzelka. Ja nigdy grzybów nie płuczę. Następnie wrzucić grzyby do blendera i zmiksować na papkę.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
Kurki i warzywa przełożyć do garnka, wsypać sól, dodać wodę i gotować na małym ogniu 10 - 13 minut. Wystudzić.
W tym czasie, gdy masa się studzi przygotować tacę wyłożoną folią spożywczą. Musi to być taca, której nie zaszkodzi pobyt w zamrażarce.
Zimną masę nakładać gałkownicą na tacę, w pewnych odstępach. Zamrozić. Gdy kulki są już całkiem zamrożone, przełożyć je wszystkie razem do pojemnika lub woreczka na mrożonki i z powrotem włożyć do zamrażarki. Używać po jednej jako smak do potraw.