Kostka makowo kokosowa
A gdyby tak połączyć biszkopt makowy z pysznym kremem kokosowym, który możecie znać z tego przepisui przełamać to wszystko dżemem z czarnej porzeczki? Tak sobie pomyślałam w szare sobotnie przedpołudnie szukając pomysłu na jakieś "nowe" ciasto i ochoczo zabrałam się do działania.
Efekt tych moich działań zobaczyć możecie na zdjęciach, bo dziś kiedy to piszę mamy wtorek, a po cieście nie zostały nawet okruszki.
Jeśli zatem tak jak ja lubicie kokosowe smaki i szukacie efektownego ciasta, które nie wymaga ogromu pracy to spróbujcie koniecznie tego.
Składniki i przygotowanie kostki makowo - kokosowej:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki maku
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Następnie dodajemy kolejno żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki wymieszane z makiem i proszkiem do pieczenia i delikatnie całość mieszamy. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.
Masa kokosowa:
- 700 ml mleka
- 1 masło (200 g)
- 150 g wiórek kokosowych
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
- 3 łyżki cukru
250 ml mleka zagotowujemy. Gorącym zalewamy wiórki i odstawiamy do napęcznienia. Z pozostałego mleka i cukru gotujemy budyń, studzimy i mieszamy z wiórkami. Miękkie masło ucieramy na puch, gdy będzie niemal białe dodajemy do niego po łyżce budyniu z wiórkami cały czas ucierając.
Dodatkowo:
- herbatniki ok 40 sztuk (przyznaję się, że nie policzyłam dokładnie)
- dżem porzeczkowy (lub dowolny inny)
- płatki migdałowe
Biszkopt kroimy na pół (można go dodatkowo nasączyć np wodą z cytryną) wykładamy na niego połowę masy kokosowej, a na nią układamy warstwę herbatników, na herbatnikach smarujemy dżem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki smarujemy pozostałą masę kokosową i przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Ja zostawiłam 2 łyżki masy kokosowej rozsmarowałam na wierzchu i posypałam płatkami migdałowymi, ale możecie wierzch ciasta polać np. roztopioną białą czekoladą.