Kostka borówkowa

Kostka borówkowa to warstwowe ciasto na biszkopcie z masą owocową, kremem śmietankowym i herbatnikami zatopionymi w lukrze. Przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na letni deser.

Bazą do ciasta jest leciutki i puszysty biszkopt. Następnie warstwa borówkowa z dodatkiem świeżych owoców. Do masy możesz dodać 2-3 łyżki dżemu jagodowego dla lepszego smaku i koloru. Borówki są bardzo delikatne w smaku i dlatego warto je lekko podkręcić.

Kolejną warstwą jest krem śmietankowy na kremówce, który fajnie kontrastuje z masą borówkową. Na górę układamy herbatniki i polewamy lukrem. Po paru godzinach w lodówce miękną i dają się łatwo pokroić.

Kostka borówkowa to kolejna pyszna propozycja na letni deser. Leciutkie, słodkie z owocami, które poza sezonem możesz wykonać z owoców mrożonych. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z borówkami.

Zdjęcie - Kostka borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KOSTKA BORÓWKOWA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BORÓWKOWĄ:

  • 800 g borówek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2×40 g budyń waniliowy, proszek
  • 150 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • opakowanie herbatników
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczypta soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia.
Borówki przekładamy do garnuszka z grubym dnem (1 szklankę borówek odkładamy na później) zasypujemy cukrem i chwilkę podgrzewamy. Proszek budyniowy przesiewamy do wody i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do garnuszka z borówkami i gotujemy na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodajemy od łożone borówki i mieszamy. Wykładamy na biszkopt i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy na warstwę borówkową. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Cukier puder przesiewamy do miseczki dodajemy sok z cytryny i wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty i płynny lukier. Polewamy równomiernie ciasto i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Kostka borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kostka borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kostka borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja: mojewypieki.com

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z borówkami i galaretką
2

Ciasto z borówkami i galaretką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik jogurtowy na zimno z borówkami bez pieczenia

Sernik jogurtowy na zimno z bo…

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Waniliowe muffinki z borówkami
1

Waniliowe muffinki z borówkami

figmara figmara
figowe smaki

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami
1

Blueberry cinnamon rolls - Cyn…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Koktajl z papai
3

Koktajl z papai

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Malinowy torcik walentynkowy- krok po kroku

Malinowy torcik walentynkowy-…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szarlotka na kruchym cieście
1

Szarlotka na kruchym cieście

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Owsianka z bananem i masłem orzechowym
2

Owsianka z bananem i masłem or…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego
2

Jabłkowe gofry z ciasta francu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu