Korzenny keks z bakaliami
Keksy, makowce i babki to nieodzowny element każdych Świąt Wielkanocnych. Tata naszej koleżanki robi przepyszny keks, pachnący cynamonem i skórkami z pomarańczy i cytryny. W końcu dostaliśmy przepis na ten aromatyczny wypiek , delikatnie zmodyfikowaliśmy proporcje i nareszcie możemy się z Wami podzielić recepturą na ten przepyszny keks.
Porcja: 2 małe blaszki na keks Czas przygotowania: 1 godzina Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl oleju
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 średnie jabłka
- 3-4 łyżki rodzynek
- 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
- 2 łyżki maku
- morele suszone
- ok. 70 g kandyzowanej skórki cytryny i pomarańczy
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, po czym mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłka, morele, rodzynki i orzechy oraz skórki kandyzowane. Na koniec powoli wlewamy olej cały czas mieszając ciasto. Pieczemy przez 50 -55 minut w temperaturze 180 C ( w piekarniku gazowym 190 C). Smacznego!