Kopytka z serka ricotta

Kopytka z serka ricotta

Zdjęcie - Kopytka z serka ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne kopytka z domowego serka ricotta z dodatkiem świeżych ziół w kwaskowym sosie z limonki.

  • 400 g serka ricotta (u mnie domowa taka i taka )
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 1 jajko 
  • 130 g mąki pszennej chlebowej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • mała garstka świeżego oregano
  • kilka listków rozmarynu
  • otarta skórka z jednej limonki  

na sos

  • 1 łyżka masła
  • 1 limonka
  • 1-2 łyżeczki syropu z sosny
  • 1 łyżka mąki

W garnku wstawić wodę z odrobiną soli i oleju. Ricottę rozetrzeć z rozpuszczonym masłem dodać jajko, sól świeże zioła oraz skórkę otartą skórkę z limonki i mąkę wyrobić ciasto. Podzielić na kilka części i uformować w wałeczki pokroić na małe kopytka, wrzucać na gorącą wodę - gotować od wypłynięcia ok 3 minutki. Hartować w zimnej wodzie.

Rozpuścić masło na patelni dodać sok syrop z agawy i sok z limonki następnie mąkę smażyć przez chwilę na małym ogniu - gdy składniki się połączą wrzucić kopytka i wymieszać aby pokryły się sosem.

Kopytka wyłożyć na talerz posypać otartą skórką z limonki i udekorować świeżymi ziołami.

Smacznego

Zdjęcie - Kopytka z serka ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopytka z serka ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów