Kopytka z serka ricotta
Delikatne kopytka z domowego serka ricotta z dodatkiem świeżych ziół w kwaskowym sosie z limonki.
- 400 g serka ricotta (u mnie domowa taka i taka )
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej chlebowej
- 1/4 łyżeczki soli
- mała garstka świeżego oregano
- kilka listków rozmarynu
- otarta skórka z jednej limonki
na sos
- 1 łyżka masła
- 1 limonka
- 1-2 łyżeczki syropu z sosny
- 1 łyżka mąki
W garnku wstawić wodę z odrobiną soli i oleju. Ricottę rozetrzeć z rozpuszczonym masłem dodać jajko, sól świeże zioła oraz skórkę otartą skórkę z limonki i mąkę wyrobić ciasto. Podzielić na kilka części i uformować w wałeczki pokroić na małe kopytka, wrzucać na gorącą wodę - gotować od wypłynięcia ok 3 minutki. Hartować w zimnej wodzie.
Rozpuścić masło na patelni dodać sok syrop z agawy i sok z limonki następnie mąkę smażyć przez chwilę na małym ogniu - gdy składniki się połączą wrzucić kopytka i wymieszać aby pokryły się sosem.
Kopytka wyłożyć na talerz posypać otartą skórką z limonki i udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego