Kopytka pikantne

Kopytka pikantne

Trochę inne kopytka o delikatnym posmaku żółtego sera. Okraszone słonecznikiem i boczkiem, podane z surówką, mogą stanowić samodzielne danie obiadowe. Można je także podać jako dodatek do mięsa (wtedy już bez okrasy). W wersji wege oczywiście pomijamy boczek. Warto spróbować :)

Zdjęcie - Kopytka pikantne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KOPYTKA PIKANTNE (Z SEREM ŻÓŁTYM)
750g ziemniaków,
150g żółtego sera (tylżyckiego lub cheddara),
1 jajko, ok. 1 szklanki mąki,
100g wędzonego boczku,
1 łyżka nasion słonecznika,
sól i pieprz

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Gdy będą zimne, dodać żółty ser, jajko, szczyptę pieprzu i tyle mąki, aby dało się zagnieść elastyczne, nie klejące się ciasto.
Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki , lekko je spłaszczyć i pokroić na ukośne kluski.
Kopytka gotować w dużej ilości osolonej wody, ok. 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, wsypać lekko zrumienione na suchej patelni nasiona słonecznika i polać kopytka.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty (albo inną ;)

(źródło: M. Grzymska, A. Janikos „Dla każdego coś smacznego”)

Kategorie przepisów