Koperty z borówkami + film

Koperty z borówkami + film

Koperty z borówkami to pyszne, kruche ciasteczka z ciasta francuskiego  na piwie w sam raz na podwieczorek do kawy czy herbaty. Koperty również świetnie smakują innymi sezonowymi owocami lub też na słono z ulubionymi dodatkami i żółtym serem.

 

Zdjęcie - Koperty z borówkami + film - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

składniki na 8 sztuk

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g )
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 150 g cukru żelującego
  • 2 roztrzepane żółtka
  • cukier puder do posypania ciastek

przepis

W garnku umieszczamy opłukane borówki, dodajemy cukier żelujący, wszystko dokładnie razem łączymy i gotujemy około 10 minut, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego 8 jednakowch kwadratów. Na środku każdego kwadratu umieszczamy porcję wystudzonych owoców w cukrze. Następnie zawijamy rogi kwadratu do środka tak aby skleiły się w jednym punkcie i tworzymy kopertę. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy roztrzepanymi żółtkami. Koperty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C około 25 minut. Upieczone i wystudzone ciastka oprószamy cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Koperty z borówkami + film - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów