Koperty krucho-drożdżowe
Takie kopertki upiekłam na przedszkolny piknik, który odbył się dzisiaj.
Sądząc z tempa znikania ciasteczek, wszystkim bardzo smakowały :)
Składniki:
0,5 kg mąki
5 g drożdży
1/2 szklanki cukru
200 ml gęstej śmietany
kostka dobrego masła
szczypta soli
Do środka - ja dałam dżem porzeczkowy, ale mogą być też świeże truskawki, jabłka albo np. rabarbar, tylko trzeba go więcej posłodzić Składniki ciasta posiekaj, dodaj drożdże rozmieszane z odrobiną ciepłej wody, zagnieć ciasto i włóż je na 2-3 godziny do lodówki.
Następnie ponownie zagnieć ciasto, rozwałkuj je cienko (ok. 0,5 mm) i wycinaj kwadraty. Nakładaj nadzienie i sklejaj rogi po przekątnej.
Piecz 20 minut w 180 stopniach, gorące posypuj cukrem pudrem.