Koperty francuskie z brzoskwiniami
Odkrywam właśnie liczne możliwości, jakie stwarza w kuchni ciasto francuskie. Chyba największą jego zaletą jest to, że kiedy nagle najdzie nas ochota na coś słodkiego, a w domu akurat nic nie ma, można sobie szybko rozmrozić kilka plastrów i w ciągu godziny mamy gotowe pyszne, ciepłe ciasteczka. Ja użyłam do moich ciastek brzoskwiń z kompotu, ale oczywiście mogą być to brzoskwinie czy morele z puszki.
Składniki:
kilka plastrów mrożonego ciasta francuskiego
owoce z kompotu lub puszki
roztrzepane jajko do smarowania
Ciasto rozmroź i pokrój na kwadraty, mniej więcej 15x15 cm. Każdy kwadrat ponakłuwaj w wielu miejscach widelcem i nałóż owoce odsączone z soku. Rogi kwadratu posklejaj na krzyż, tworząc kopertę. Gotowe koperty posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 15 minut. Najlepiej smakują ciepłe prosto z pieca :)