Konfitura rabarbarowa

Jest bajecznie prosta.

Potrzebny jest tylko rabarbar, cukier i laska wanilii - no i garnek.

Zdjęcie - Konfitura  rabarbarowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Konfitura  rabarbarowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do garnka wrzuciłąm na dno laskę wanilii - rozciętą. Rabarbar umyłam pokroiłam w małe plastry, wrzuciłam do garnka i zasypałam cukrem - tak na oko. Zawsze można dosypać.Ja lubię mocno kwaskowatą.

Ostrożnie podgrzałam i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam mieszając od czasu do czasu.

Rabarbar powinien się rozgotować. Ja lubię jak zostają większe kawałki. Pod koniec wyjmuję wanilię. Gotową konfiturę przekładam do słoików, zakręcam i odstawiam "do góry dnem" - nie trzeba ich pasteryzować.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy