Kompot z truskawek

Kompot z truskawek

Zdjęcie - Kompot z truskawek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kompot z truskawek zapewne dla wielu z Was to smak z dzieciństwa :-) dla mnie również. Bardzo go lubię zwłaszcza truskawki wyciągane ze szklanki podczas picia, które po ugotowaniu nadal zachowują swój kształt i nie są takie miękkie... Ilość cukru jest dostosowana do moich potrzeb smakowych - oczywiście możecie użyć go więcej jeżeli wolicie bardziej słodki. Polecam

  • 800 g truskawek
  • 1,5 litra wody 
  • 1 szklanka cukru 

 opcjonalnie 

  • sok z cytryny

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Następnie zagotować wodę z cukrem, - delikatnie przełożyć truskawki, od ponownego zagotowania ok 5 minut. Zdjąć z gazu - wystudzić. Do zimnego kompotu można  dodać odrobinę soku z cytryny.

Smacznego 

Zdjęcie - Kompot z truskawek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów