Kompot z suszu

Kompot z suszu

w trakcie kolacji wigilijnej zjadamy różne rzeczy, nie zawsze lekko strawne. tradycja mówi, że trzeba nie tylko przygotować 12 różnych dań, ale też każdego skosztować. a jak skosztujemy tu śledzia, tam pierniczków, a tam jeszcze pierogów z kapustą i grzybami czy barszczu z uszkami, o pozostałych ośmiu potrawach nie wspominając, to może się zrobić ciężko. w brzuchu ciężko, oczywiście. dlatego do picia w trakcie kolacji wigilijnej podaję kompot z suszu właśnie :) dodatkowo, jego charakterystyczny zapach "robi" moje święta :)

składniki, w mojej wersji:

  • gruszki suszone wędzone - ok. 500g
  • suszone jabłka - ok. 500g
  • suszone śliwki (najlepiej z pestkami, ale mogą być też bez) - ok. 500g
  • dodatkowo: suszone morele - ok 200g
  • cytryna - 1 sztuka, duża
  • goździk sztuk jeden
  • do ewentualnego dosłodzenia: cukier albo miód

Zdjęcie - kompot z suszu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - kompot z suszu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przygotowanie:

przygotować owoce, tzn wyjąć z opakowań, i przelać wrzątkiem. nastęnie włożyć wszystkie owoce do dużego garnka (uwaga: ilość użytych przez nas owoców nie może przekraczać połowy objętości garnka, gdyż w trakcie gotowania owoce pęcznieją), i zalać je wodą. zagotować, i tak na małym ogniu gotować z godzinę. zaraz po zagotowaniu do kompotu dodajemy skórkę obraną z wyszorowanej wcześniej cytryny i goździk, sztuk jeden (więcej naprawdę nie trzeba). i tak na malutkim ogniu kompot gotujemy przez około godzinę, może trochę więcej. wyłączamy gaz pod garnkiem, gdy jabłka zbrązowieją :)

po ugotowaniu kompot jest mocny, dość intensywnie stężony, dlatego ja rozcieńczam go w stosunku 1:1 z wodą - i taki podaję do picia. dosładzamy dopiero po rozcieńczeniu - można go wtedy jeszcze podgrzać, żeby cukier lub miód dokładnie się rozpuściły.

Zdjęcie - kompot z suszu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - kompot z suszu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów