Kompot z rabarbaru
Rabarbar dostałam od Lolinki autorki bloga 'Z pamiętnika młodej kucharki'. Zrobiłam ciasto drożdżowe, którego niestety nie udało mi się opublikować i kompot. Kompot na szczęście obfotografowałam, tak więc zapraszam na szklaneczkę.
1,5l wody 400g rabarbaru laska cynamonu 4 ziarna kardamonu 8 łyżek cukru 2 łyżki miodu
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy umyty i pokrojony rabarbar, laskę cynamonu oraz ziarna kardamonu pozbawione łupin. Gotujemy na małym ogniu ok.15-20 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Dodajemy cukier oraz miód i gotujemy jeszcze przez chwilę, tak by cukier się rozpuścił.
Gotowy kompot przecedzamy przez sitko i chłodzimy (choć muszę przyznać, że ciepły smakuje równie dobrze).
1,5l wody 400g rabarbaru laska cynamonu 4 ziarna kardamonu 8 łyżek cukru 2 łyżki miodu
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy umyty i pokrojony rabarbar, laskę cynamonu oraz ziarna kardamonu pozbawione łupin. Gotujemy na małym ogniu ok.15-20 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Dodajemy cukier oraz miód i gotujemy jeszcze przez chwilę, tak by cukier się rozpuścił.
Gotowy kompot przecedzamy przez sitko i chłodzimy (choć muszę przyznać, że ciepły smakuje równie dobrze).