Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru
Zawsze mi się wydawało, że z tym kompotem to jakaś strasznie skomplikowana sprawa. Babcia to-to robiła w wielkim garze, tę czerwoną słodką miksturę, najczęściej truskawkową, dobra była. Rabarbarowej nie piłam nigdy, a przynajmniej nie przypominam sobie.
Gdy zobaczyłam przepis u wedelki na rabarbarowy kompot, zdziwiłam się, jakie to proste. Tylko wrzucić do gara i ugotować ;)
Musiałam go zrobić. Z tą cynamonowo-goździkową nutą jest po prostu pyszny :)

Zdjęcie - Kompot z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KOMPOT Z RABARBARU
kilka łodyg rabarbaru (ja dałam chyba 6 ale to zależy od wielkości),
2/3 szklanki cukru (u wedelki było pół, nam się wydawało za mało słodkie i dosłodziliśmy),
3-4 goździki,
pół laski cynamonu,
1-2 łyżki soku z limonki

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. W garnku zagotować ok. 2 litry wody z cynamonem i goździkami. Dodać cukier, a gdy się rozpuści, wrzucić rabarbar. Gotować razem ok. 15 minut na średnim ogniu. Spróbować, dodać sok z limonki i w razie czego więcej cukru. Schłodzić, przecedzić przez sitko. I tyle, tadam! :)

Kategorie przepisów