Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru, młode ziemniaczki posypane koperkiem podane z jajkiem sadzonym i kwaśnym kozim mlekiem ,botwinka, zupa szczawiowa, makaron z truskawkami,pierogi z jagodami...to najbardziej kocham w kuchni polskiej. Kompot, niby nic, a jednak....Trudno sobie wyobrazić, niedzielny letni obiad bez kompotu. Do tej pory robiłam go z samych owoców, cukru i wody. Ale kiedy zajrzałam na blog Trufli i zobaczyłam ten przepis, nie mogłam sie powstrzymac. Mmmmm....takiego aromatycznego kompotu jeszcze nie piłam!
Składniki:
duży pęczek rabarbaru
szczypta kurkumy
2-3 goździki
2 spore szczypty cynamonu
syrop/nektar z agawy, fruktoza, cukier lub jasny miód o delikatnym smaku
ew. kilka plastrków cytryny lub limonki
Do 2,5 litra wody dodać cynamon, goździku, kurkume, szczyptę soli i pokrojony rabarbar. Gotować ok. 20 minut. Zdjąć z ognia, posłodzic do smaku i odstawic do ostygnięcia. Przecedzić przez gęste sito i przelać do dzbanka. Mozna podawać z plasterkiem limonki lub cytryny.
smacznego!