Kolorowe lamingtony

Kolorowe  lamingtony

Pyszne, biszkoptowe lamingtony, nasączone galaretką i obsypane wiorkami kokosowymi to propozycja Beatki w ramach Weekendowej Cukierni.

Zdjęcie - Kolorowe  lamingtony  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szkl cukru,
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki śmietany 18 %
  • 3  całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku
  • 2 1/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 cukier waniliowy

do obtoczenia:

  • 2 lub 3 różnokolorowe galaretki
  • 300 g kokosu
  • barwniki spożywcze w kolorze galaretek (opcjonalnie)

do przełożenia ciasta:

  • dżem, nutella lub lemon curd

 

Cukier, masło śmietanę podgrzać w garnku, aż składniki się rozpuszczą. Nie gotować! Przestudzić. Dodać do masy pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto wylać na dużą blachę  wysmarowaną i obsypana bułką tartą.

Piec w temp 180 st. ok. 25-30 minut.( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe)

Ostudzone ciasto przekroić na dwie połówki wzdłuż krótszego boku. Jedną część posmarować dżemem/nutellą/lemon curd i nałożyć na górę drugą część. Ciasto pokroić na zgrabne prostokąty. Następnie moczyć je przez chwilę w galaretkach i obtaczać w kokosie.

Gotowe lamingtony włożyć na godzinę do lodówki.

Smacznego :)

Kategorie przepisów