Kolorowe lamingtony
Pyszne, biszkoptowe lamingtony, nasączone galaretką i obsypane wiorkami kokosowymi to propozycja Beatki w ramach Weekendowej Cukierni.
Składniki:
- 1 szkl cukru,
- 250 g masła
- 0,5 szklanki śmietany 18 %
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku
- 2 1/4 szklanki mąki krupczatki
- 1 cukier waniliowy
do obtoczenia:
- 2 lub 3 różnokolorowe galaretki
- 300 g kokosu
- barwniki spożywcze w kolorze galaretek (opcjonalnie)
do przełożenia ciasta:
- dżem, nutella lub lemon curd
Cukier, masło śmietanę podgrzać w garnku, aż składniki się rozpuszczą. Nie gotować! Przestudzić. Dodać do masy pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto wylać na dużą blachę wysmarowaną i obsypana bułką tartą.
Piec w temp 180 st. ok. 25-30 minut.( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe)
Ostudzone ciasto przekroić na dwie połówki wzdłuż krótszego boku. Jedną część posmarować dżemem/nutellą/lemon curd i nałożyć na górę drugą część. Ciasto pokroić na zgrabne prostokąty. Następnie moczyć je przez chwilę w galaretkach i obtaczać w kokosie.
Gotowe lamingtony włożyć na godzinę do lodówki.
Smacznego :)