Kolorowa pieczeń rzymska

Kolorowa pieczeń rzymska
Taka pieczeń to fajne urozmaicenie obiadowego menu. Wygląda ładnie i kolorowo, a do tego jest bardzo smaczna. No i zdrowa, bo znaczną jej część stanowią warzywa. Najlepiej smakuje z dodatkiem sosu pieczarkowego :)
Pieczeń wykonałam, bazując na przepisie z książeczki „Pyszności z mielonego mięsa”, nieco modyfikując oryginalną wersję.

Zdjęcie - Kolorowa pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KOLOROWA PIECZEŃ RZYMSKA
600g mielonego mięsa wołowego albo chudej wieprzowiny,
pół strąka czerwonej papryki,
pół strąka zielonej papryki,
pół strąka żółtej papryki,
pół średniej marchewki,
ok. 100g cukinii,
1 mała cebula,
1 czerstwa bułka,
2 jajka,
2 łyżki kaszy manny,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz, majeranek

Namoczyć bułkę w zimnej wodzie. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Papryki, marchew i cukinię pokroić w niedużą kostkę. Zagnieść mięso z jajami, odciśniętą bułką i kaszą manną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodać pokrojone warzywa oraz podsmażoną cebulkę i wyrobić.
Podłużną formę do pieczenia o długości 20-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć mięso i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso trochę się obkurczy i puści nieco soku (głównie z warzyw) – wywar ten można wykorzystać do przygotowania sosu.
Upieczoną pieczeń pokroić w plastry.


Zdjęcie - Kolorowa pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kolorowa pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kolorowa pieczeń rzymska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów