Kołduny w rosole

Kołduny w rosole

Zdjęcie - Kołduny w rosole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ulubiona potrawa mojego taty :-) zresztą nie tylko jego... co tu więcej pisać po prostu są pyszne i są z nami od zawsze...

 farsz na kołduny

  • 500 g wołowiny 
  • 500 g  wieprzowiny 
  • ok 6 łyżek majeranku 
  • sól, pieprz do smaku 

Mięso zmielić dodać przyprawy i wymieszać - zostawić na kilka godzin w lodówce aby przeszło przyprawami.

ciasto pierogowe 

  • 1 szklanka wody 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • 3,5 szklanki mąki 

Do podania z rosołem 

Do ciepłej wody wbić jajko, dodać sól, oliwę i stopniowo dosypując mąkę. Wyrobić ciasto - najlepiej jeżeli odstawimy je przykryte ściereczką aby odpoczęło, ale jeżeli niema na to czasu ukroić kawałek i rozwałkować wykrawać kółka i nadziewać farszem tworząc pierożki - resztę zostawić pod przykryciem. Sklejone pierogi wrzucać od razu na gorącą wodę i gotować ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi podawać z gorącym rosołem. 

Smacznego

Zdjęcie - Kołduny w rosole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zdjęcie - Kołduny w rosole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów