Kołduny w rosole
Ulubiona potrawa mojego taty :-) zresztą nie tylko jego... co tu więcej pisać po prostu są pyszne i są z nami od zawsze...
farsz na kołduny
- 500 g wołowiny
- 500 g wieprzowiny
- ok 6 łyżek majeranku
- sól, pieprz do smaku
Mięso zmielić dodać przyprawy i wymieszać - zostawić na kilka godzin w lodówce aby przeszło przyprawami.
ciasto pierogowe
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 3,5 szklanki mąki
Do podania z rosołem
Do ciepłej wody wbić jajko, dodać sól, oliwę i stopniowo dosypując mąkę. Wyrobić ciasto - najlepiej jeżeli odstawimy je przykryte ściereczką aby odpoczęło, ale jeżeli niema na to czasu ukroić kawałek i rozwałkować wykrawać kółka i nadziewać farszem tworząc pierożki - resztę zostawić pod przykryciem. Sklejone pierogi wrzucać od razu na gorącą wodę i gotować ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi podawać z gorącym rosołem.
Smacznego