Kołacz kakaowy babci Uli

Kołacz kakaowy babci Uli
Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kołacz kakaowy babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki CIASTO:
  • 300 g (2,5 szklanki) mąki krupczatki
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 100 g masła lub margaryny PALMA
  • 3 jajka
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 30 g (3 łyżki) kakao
  • 1 mały proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
KREM:
  • 1,5 szklanki cukru (najlepiej pudru)
  • 120 g (0,5 kostki) masła lub margaryny PALMA
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • rum lub olejek rumowy do smaku
Przygotowanie

CIASTO:

Cukier, masło i jajka utrzeć na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Wyłożyć na szeroką blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku (ok. 175 st. C) do suchego patyczka (ok. 45 minut).

KREM:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Krem rozsmarować na upieczonym cieście i wstawić na chwilę, do wyłączonego, ale wciąż nagrzanego piekarnika. Krem lekko się rozleje i "zetnie".


Ciasto wychodzi wilgotne i dość słodkie, jeśli więc nie lubisz bardzo słodkich ciast możesz zmniejszyć ilość cukru do 1 szklanki.


Historia przepisu z szuflady Babci Uli:


"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Jest to tradycyjny i wielkanocny przepis z nutą pysznej kawy."

Kategorie przepisów