Koktajl kokosowo-limonkowy
Bardzo smaczny, lekki koktajl z białym rumem jest idealny na ciepłe, letnie wieczory :) Wersja alkoholowa jest tylko jedną z opcji – można zrezygnować z rumu i stworzyć sobie bezalkoholowy, orzeźwiający napój. Ja lekko zmieniłam poniższe proporcje, dodając mniej soku z limonki, a więcej soku z owoców tropikalnych, dzięki czemu nie musiałam już dodatkowo słodzić ;)
Przepis pochodzi z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”.
KOKTAJL KOKOSOWO-LIMONKOWY (na 4 porcje)
80-100ml białego rumu, 1 szklanka mleka kokosowego, ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki, 2 szklanki soku z owoców tropikalnych, cukier do smaku, pokruszony lód + do dekoracji plasterki limonki lub gałązki mięty
Mleko kokosowe wymieszać z sokiem owocowym – najlepiej w blenderze. Dodać sok z limonki i wymieszać. Posłodzić wg uznania. Do szklanek nałożyć kruszony lód, wlać po ok. 20-25 ml rumu do każdej szklanki, zalać napojem, ozdobić miętą lub plasterkami limonki.