Kokosowy budyń jaglany z owocami
Nie przypuszczałam, że można użyć kaszy jaglanej do przygotowania deseru do momentu, gdy zobaczyłam przepis na czekoladowy pudding jaglany. Postanowiłam trochę zmodyfikować jego skład, dodać coś od siebie i tak powstał mój własny pomysł na zdrowy, owocowo - kokosowy podwieczorek.
Składniki
Przygotowanie
Kaszę wsypujemy na sitko, płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przelewamy wrzątkiem, aby usunąć gorycz.
Umieszczamy kaszę w garnku razem z mlekiem kokosowym, wiórkami kokosowymi oraz cukrem. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut często mieszając, aż kasza wchłonie mleko i będzie miękka. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy mieszanka będzie chłodna dodajmy pokrojonego w kawałki banana oraz jogurt naturalny i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z kawałkami truskawek. Z podanego przepisu wychodzą 2-3 porcje budyniu.
Smacznego !
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 400 g mleka kokosowego light
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżka cukru
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 banan
- kilka truskawek
Przygotowanie
Kaszę wsypujemy na sitko, płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przelewamy wrzątkiem, aby usunąć gorycz.
Umieszczamy kaszę w garnku razem z mlekiem kokosowym, wiórkami kokosowymi oraz cukrem. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut często mieszając, aż kasza wchłonie mleko i będzie miękka. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy mieszanka będzie chłodna dodajmy pokrojonego w kawałki banana oraz jogurt naturalny i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z kawałkami truskawek. Z podanego przepisu wychodzą 2-3 porcje budyniu.
Smacznego !