Kokosowe muffinki z truskawkami
Sezon na truskawki wciąż trwa proponuję więc kolejny przepis na babeczki z dodatkiem tych właśnie owoców. Kokosowe babeczki pieczone są z mąki chlebowej, może w związku z tym bardziej przypominają w smaku bułeczki. Są pysznym dodatkiem do kawy, herbaty, myślę, że śmiało można je podawać przesmarowane masłem z dodatkiem dżemu. Muffinki te są bardzo mocno kokosowe, nie tylko ze względu na dodatek wiórków kokosowych, ale też oleju kokosowego. Olej kokosowy jest zdrowszy od niektórych popularnych olejów. Jest pierwszym tłuszczem, który pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi. Nazywany jest również masłem kokosowym, gdyż w temperaturze poniżej 25 stopni przypomina ścięty, biały tłuszcz. Świetnie nadaje się do pieczenia, idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje.Więcej na temat oleju/masła kokosowego znajdziesz tutaj.
Wracając do muffinek można je piec również z dodatkiem innych owoców jak borówka amerykańska czy jagody. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 22-24 muffinek:
Pokrój truskawki i odstaw na bok.
Odmierz odpowiednią ilość masła kokosowego i rozpuść. Odstaw na bok do przestudzenia.
Wiórki kokosowe wsyp na rozgrzaną patelnię i lekko upraż.
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i uprażone wiórki kokosowe. Wymieszaj wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajka, dodaj mleko i przemieszaj składniki. Mieszankę mokrych składników wlej do suchych, dodaj przestudzony olej i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj truskawki i delikatnie wmieszaj.
Przełóż łyżką ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Obsyp kokosem i cukrem. Piecz około 20-25 minut, aż wkłuty w środek ciasta drewniany patyczek będzie czysty. Moje babeczki wyglądają dość blado, mimo że pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, cóż widocznie taka ich uroda.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 22-24 muffinek:
- 80g wiórków kokosowych + odrobina do obsypania babeczek
- 500g mąki chlebowej
- 370g cukru + do obsypania babeczek
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soli
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 125 ml roztopionego oleju kokosowego
- 1 kubek pokrojonych w kostkę truskawek
Pokrój truskawki i odstaw na bok.
Odmierz odpowiednią ilość masła kokosowego i rozpuść. Odstaw na bok do przestudzenia.
Wiórki kokosowe wsyp na rozgrzaną patelnię i lekko upraż.
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i uprażone wiórki kokosowe. Wymieszaj wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajka, dodaj mleko i przemieszaj składniki. Mieszankę mokrych składników wlej do suchych, dodaj przestudzony olej i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj truskawki i delikatnie wmieszaj.
Przełóż łyżką ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Obsyp kokosem i cukrem. Piecz około 20-25 minut, aż wkłuty w środek ciasta drewniany patyczek będzie czysty. Moje babeczki wyglądają dość blado, mimo że pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, cóż widocznie taka ich uroda.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis