Kokosowe muffinki z morelami

Kokosowe muffinki z morelami
Zdjęcie - Kokosowe muffinki z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najzwyklejsze, najprostsze w przygotowaniu a jakie pyszne. Mocno kokosowe babeczki z kawałkami suszonych morelek. Ciasto jest delikatnie słodkie, puszyste, lekko spieczone z wierzchu o wspaniałym kokosowych aromacie. Nam bardzo smakowały, dzieciom również przypadły do gustu. Polecam. Przepis pochodzi z "The Australian Woomen's Weekly. Muffins"
Składniki na 12 standardowych lub 24 mniejszych muffinek:
  • 300g samorosnącej mąki (można użyć zwykłej mąki i dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia)
  • 125g masła lub margaryny do wypieków
  • 165g drobnego cukru do wypieków
  • 150g suszonych moreli
  • 90g wiórków kokosowych
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
Zdjęcie - Kokosowe muffinki z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piekarnik rozgrzej do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Morele posiekaj na drobne kawałeczki i odstaw na później.
Do miski wsyp mąkę (lub mąkę z proszkiem) dodaj masło i rozcieraj palcami aż powstanie masa przypominająca kaszkę. Do tej czynności można śmiało zaangażować najmłodszych zaręczam, że będą mieli super zabawę. Następnie do mąki wsyp cukier, dodaj kokos, morele i wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep widelcem jajka dodaj mleko, wymieszaj i wlej do suchych składników. Wymieszaj wszystkie składniki ale tylko do ich połączenia. Ciasto będzie dosyć zbite i gęste. Zdjęcie - Kokosowe muffinki z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Łyżką przełóż surowe ciasto do papilotek, wypełnij je ciastem tak do 3/4 ich wysokości.
Wstaw na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmij lekko przestudź i delektuj się pysznym smakiem.
Zdjęcie - Kokosowe muffinki z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów