Kokosowe lassi
Lassi jest popularnym w Indiach napojem na bazie jogurtu. Doskonale koi gardło zmordowane tamtejszymi ostrymi potrawami ;) Najpopularniejszą wersję robi się z dodatkiem mango, ale póki kupione przeze mnie mango jeszcze nie dojrzało, na razie wypróbowałam lassi kokosowe. Przepis znalazłam na blogu Amku. Przy czym ja sugeruję użyć mleka kokosowego light, bo to zwykłe jest bardzo kaloryczne :) Ponadto dodałam do lassi odrobinę cukru, bo wg mnie podkreśla on bardziej smak kokosu. Lassi pozostało niesłodkie, a kokosowy smak stał się bardziej wyrazisty. Pychota :)
KOKOSOWE LASSI (na 2 porcje) ½ szklanki mleka kokosowego, ½ szklanki wody mineralnej gazowanej, 1 szklanka jogurtu naturalnego, szczypta soli morskiej, ewentualnie 1 płaska łyżeczka cukru, listki mięty
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, by napój się schłodził. Podawać przybrany listkami mięty.