Kokosowe bułeczki
Na zewnątrz szaro, ponuro i wszędzie mgła. Typowa aura dla tej pory roku. Najlepiej zakopać się pod kocem z książką w ręku.
Ostatnio miałam bardzo nerwowy tydzień, a dom był jedynie sypialnią. Mam nadzieję, że w tym tygodniu będę miała trochę więcej czasu.
Dzisiaj podam przepis na wspaniałe kokosowe bułeczki, na które przepis znalazłam na tej stronie. Są niezwykle delikatne i aromatyczne, dosyć długo zachowują swoją świeżość. Polecam!
Z podanego przepisu wyszło mi 12 bułeczek
Składniki: 115 ml kokosowego mleka z puszki, 115 mleka, 450 g mąki pszennej, 1 jajko, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, ½ łyżeczki soli, 50 g drobnego cukru, 25 g wiórków kokosowych, 40 g miękkiego masła lub margaryny, 4 g ( 1 łyżeczka ) suchych drożdży lub 8 g świeżych,
Dodatkowo do posmarowania bułeczek: 50 g roztopionego masła, 2 łyżki drobnego cukru
Sposób wykonania: W pierwszej miseczce mleko kokosowe i mleko krowie wymieszać z roztrzepanym jajkiem i ekstraktem z wanilii.
Do drugiej miseczki wsypać mąkę, cukier, sól, wiórki kokosowe i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi i całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto, powinno być dokładnie wyrobione, więc trochę trzeba się napracować. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte podzielić na 12 części a następnie z każdej rolować wałek o długości 35 – 38 cm. Każdy wałek zwinąć w ślimaka.
Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy bułeczki podrosną, nasmarować je rozpuszczonym masłem i posypać cukrem.
Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 220 stopni C.
Po wyjęciu wystudzić na kratce.
Smacznego :-)