Kokosowa tapioka z mango

Rzadko jadam słodkie śniadania, ale jeśli już to robię, staram się poświęcić im nieco uwagi, by były naprawdę przepyszne.
Co zabawne, choć to śniadanie wydaje się dość egzotyczne, tak naprawdę powstało z... resztek. Tak się złożyło, że miałam w lodówce połówkę mango, napoczętą puszkę mleka kokosowego, a w szafce ostatnie porcje tapioki. Pomysł nasunął się więc sam ;)
Poza głównymi składnikami istotną rolę pełnią tu także przyprawy. Odrobina soli świetnie podkreśla smak mleka kokosowego, a cynamon – jak się okazało – znakomicie współgra z mango.
I mimo że to śniadanie wygląda bardziej jak deser – uwierzcie, tapioka jest naprawdę sycąca :)

Zdjęcie - Kokosowa tapioka z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KOKOSOWA TAPIOKA Z MANGO
(2 porcje)
2/3 szklanki tapioki,
1 szklanka wody,
2/3 szklanki mleka kokosowego,
2 łyżki cukru,
odrobina soli (opcjonalnie),
½ dużego, dojrzałego mango,
cynamon

Tapiokę zalać na noc chłodną wodą i odstawić. Rankiem dodać mleko kokosowe, cukier i odrobinę soli. Gotować na małym ogniu około 10 minut, mieszając, aż ziarenka tapioki zrobią się szkliste i miękkie. W razie potrzeby dolać nieco wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Mango obrać i pokroić w kostkę.
Do wysokich szklanek nałożyć połowę tapioki, następnie połowę mango i przykryć resztą tapioki. Na wierzch nałożyć pozostałe mango. Delikatnie oprószyć cynamonem i od razu podawać.

Zdjęcie - Kokosowa tapioka z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy