Kokosanki
Kto nie zna tych leciutkich jak piórko ciasteczek?Uwielbiam je za to, że można przygotować je w 15 minut. I nie.. nie jest to czas jaki potrzebuje profesjonalny cukiernik :-)Wystarczy ubić białka, połączyć je z resztą składników, wstawić do piekarnika i gotowe!Dodatkowo mogą je jeść osoby uczulone na gluten.
Kokosanki
/przepis własny, składniki na 12 sztuk/
- 3 małe białka
- 1 łyżka mąki z amarantusa
- 75 g cukru pudru
- 125 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
W misce ubijam białka ze szczyptą soli.Cukier puder przesiewam przez sitko i łączę z mąką.Dodaję powoli do sztywnej masy białkowej i miksuję aż składniki się połączą. Na samym końcu wrzucam wiórki kokosa, chwilę mieszam.Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i za pomocą łyżki do lodów formuję 12 kulek, zachowując między nimi minimum 3 cm odstępy.Włączam piekarnik z termoobiegiem na 170 stopni C. i piekę ciastka przez 12- 15 minut.Zdejmuję z blaszki po całkowitym wystudzeniu.Smacznego! :)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________