Kokosanki

Kokosanki

Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kokosanki były jednymi z moich ulubionych kupnych ciastek dzieciństwa.

Pamiętam, jak w każdą „niedzielę po kościele” ludzie całymi pielgrzymkami ustawiali się w długim ogonku przed ciastkarnią. Czasem my też to czyniliśmy - ja domagałam się wtedy kokosanek. Ptysie, eklery i babeczki z owocami mogły nie istnieć. Sporadycznie tylko zamieniałam obiekt moich cukierniczych westchnień na napoleonki.

Kokosanki z ciastkarni były pyszne! Ciągnąco - chrupiące, czyli takie, jakie lubię najbardziej i jakie nigdy nie chciały mi wyjść.

Ku mojej radości znalazłam wreszcie przepis, z którego kokosanki wychodzą idealne. Takie kokosanki - marzenie. Kruche z zewnątrz i ciągnące w środku.

Przepis pochodzi z ciasteczkowej książeczki naszej blogowej koleżanki zza oceanu Anity. Książeczkę jak i same kokosanki bardzo polecam!



Zdjęcie - Kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kokosanki

około 25 szt

2 białka

0,5 szkl. cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1,5 szkl. wiórków kokosowych

Wszystkie składniki (białek nie ubijać) wymieszać w metalowej misce, postawić na garnku z wodą i gotować na parze 20-25 min często mieszając. Pozornie z tą masą nic się nie dzieje, po 25 minutach gotowania niewiele różni się konsystencją od stanu pierwotnego, tylko jest gęściejsza, a cukier rozpuszczony.

W czasie jak masa się grzeje, nastawić piekarnik na 175 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mini gałkownicą do lodów lub palcami formować kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, układać na blasze i piec 14-16 min.

Kategorie przepisów