Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
600 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
300 g mąki
2 jajka
sól
wydrylowanie śliwki - z tej ilości ciasta wychodzi mi ok. 12-14 knedli - wiec tyle sztuk śliwek potrzeba i tyle samo kostek cukru
cukier cynamonowy do posypania
Ziemniaki dobrze rozgnieść – praską albo widelcem, dodać jajka i wyrabiając dodawać stopniowo mąkę i szczyptę soli. Z ciasta uformować wałek średnicy 3-4 cm, pokroić go na kawałki grubości 3 cm. Każdy kawałek spłaszczyć dłonią. Położyć na nim śliwkę, do której zamiast pestki została włożona kostka cukru. Zalepić śliwkę ciastem tak by powstała kula. Gotowe knedle wrzucić do osolonej wrzącej wody. Poczekać aż wypłyną i gotować jakieś 4 minuty.
Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane masłem i posypane cukrem cynamonowym.