Knedle z wiśniami
Akcję ”W wiśniowym sadzie” czas zacząć! Ogromnie jestem ciekawa Waszych propozycji, a tymczasem ja rozpoczynam wiśniowy sezon pysznymi knedlami. Soczyste, kwaskowate wiśnie doskonale kontrastują z miękkiem, ziemniaczanym ciastem. Ja swoje knedle okrasiłam słodką bułką tartą zrumienioną na maśle, ale kwaśna śmietana z cukrem również będzie doskonale pasować. Polecam! :)
KNEDLE Z WIŚNIAMI
(4 porcje)
1kg ziemniaków,
300g wiśni,
1 jajko,
5-6 łyżek mąki pszennej + trochę do posypania,
3 łyżki cukru,
3 łyżki bułki tartej,
3-4 łyżki masła,
sól
Ziemniaki obrać, ugotować, rozgnieść tłuczkiem i wystudzić. Następnie wbić jajko i zagniatać, dodając tyle mąki, żeby ciasto było gładkie, miękkie i nie kleiło się do rąk.
Wiśnie umyć, wydrylować i posypać łyżką cukru.
Na podsypanym mąką blacie uformować gruby wałek, który następnie podzielić na około 18 kawałków. Każdą porcję rozpłaszczyć w dłoniach, na środek nałożyć po 3 wiśnie, skleić i uformować okręgły knedel. Dłonie najlepiej oprószyć mąką, żeby ciasto się nie kleiło.
W dużym garnku zagotować lekko osolony wrzątek. Knedle gotować na niewielkim ogniu w dwóch partiach przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową.
W rondelku lub na patelni stopić masło i dodać bułkę tartą. Smażyć na średnim ogniu przez około minutę, następnie dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i okrasić ugotowane knedle.
(inspiracja od Anety)