Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Jadałam głównie u schyłku lata, gdy nasza śliwa obrodziła w dorodne owoce. Nie wiedzieć dlaczego właśnie tylko ze śliwkami robiono u mnie w domu knedle, i zdałam sobie sprawę, że tak bardzo to wspomnienie we mnie się zakorzeniło, że ja również czekałam do późnego lata żeby je zjeść, aż w końcu truskawki otwarły mi śliwkowe oczy, knedle nie muszą już kojarzyć się tylko z końcem wakacji, ale równie dobrze z ich początkiem.

Zdjęcie - Knedle z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ok 20 szt

Czas przygotowania: 60 min


500 g ziemniaków
300 g mąki pszennej + do podsypania
500 g truskawek
szczypta soli
2 jajka


Do podania
truskawki
śmietana 30 %
brązowy cukier


Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obieramy przepuszczamy przez praskę, studzimy
2. Do ziemniaków dodajemy make, jajka i szczyptę soli, zagniatamy jednolite ciasto, truskawki myjemy i pozbywamy szypułek
3. Z ciasta formujemy wałek, na podsypanej mąką stolnicy odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy w dłoni i owijamy ciastem truskawkę, rolujemy w dłoniach i odkładamy na podsypaną mąką tacę
4. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody
5. Knedle podajemy ze śmietaną i świeżymi truskawkami, można też użyć podsmażanej bułki tartej lub roztopionego masła








Zdjęcie - Knedle z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Knedle z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Kategorie przepisów