Knedle z truskawkami
Wiem, że to dziwnie, ale jak moje Dziecię (dorosłe już…) przyjeżdża w odwiedziny, to z tej okazji przygotowuję bardzo wykwintne dania, takie jak na przykład: knedle z truskawkami, pierogi czy kluski ziemniaczane ! U większości ludzi to może zwykłe, codzienne dania ale dla nas to takie odświętne potrawy, których często nie przygotowuję. Po pierwsze: na co dzień staramy się ograniczać kalorie, tzn. jeść w miarę racjonalnie. Po drugie: dla dwóch osób nie chce mi się bawić w małe porcje, a dużych porcji robić nie mogę… patrz punkt pierwszy Po trzecie: Dziecię mimo, że od tylu lat tu mieszkamy to zdecydowanie -jeśli chodzi o upodobania kulinarne – preferuje tradycyjną kuchnię Polską:) Dlatego jak tylko Dziecię przyjeżdża to zawijam rękawy i zabieram się do lepienia…;)
Knedle z truskawkami – składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 0,5 kg truskawek
- śmietana, cukier
1. Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć.
2. Ugotowane – najlepiej dzień wcześniej – ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Ciasto musi się lekko kleić.
3. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki. Każdy placuszek z truskawką należy zlepić i chwilę turlać w lekko omączonej dłoni.
4. W dużym rondelku zagotować posoloną wodę. Na wrzątek wkładać partiami knedle. Najlepiej bardzo delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do spodu. Od wypłynięcia gotować około 5 minut. Podawać ze śmietaną i cukrem lub z roztopionym masłem i bułką tartą.
Smacznego
Drukuj / PDF