Knedle z młodą kapustą i twarogiem
Świetny przepis na wytrawne knedle. Farsz niby prosty, ale nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem kapusty i twarogu – dopóki nie natrafiłam na przepis na pierogi z tym farszem. Ponieważ ostatnio zrobiłam pierogowy maraton, uznałam, że taki farsz świetnie sprawdzi się także w knedlach, zwłaszcza, że do tej pory jadałam je tylko na słodko z owocami i byłam ciekawa jak będą smakowały w wersji wytrawnej :) no i wg mnie wyszedł bardzo pyszny, „swojski” obiad :)
KNEDLE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I TWAROGIEM
(4 porcje)
1kg ziemniaków,
1 jajko,
ok. 2/3 szklanki mąki pszennej,
ok. 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 mała główka młodej kapusty,
150-200g twarogu,
1 duża cebula,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz,
masło do polania knedli
Przygotować farsz: Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody (ok. 20 minut). Odcedzić na sitku i dokładnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Do kapusty dodać cebulę i twaróg. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić i utłuc na puree. Gdy nieco przestygną, szybko zagnieść je z jajkiem, szczyptą soli i obiema mąkami (ilość mąki regulować w zależności od wilgotności ziemniaków, tak aby powstało miękkie, nie klejące się ciasto – dając mniej więcej tyle samo mąki pszennej co ziemniaczanej).
Dłońmi oprószonymi mąką odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać je, nakładać na środek farsz, sklejać i formować okrągłe knedle.
Knedle wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Przed podaniem knedle polać lekko zrumienionym na patelni masłem.