Knedle serowe

Knedle serowe

Pierwszy raz robiłam knedle - tak samo jak Edysia , u której znalazłam ten przepis . Do środka dałam połówki mrożonych śliwek i po ugotowaniu podałam polane śmietaną i posypane cukrem z odrobiną cynamonu . Do powtórzenia latem - marzy mi się nadzienie z truskawek ;)

Zdjęcie - Knedle serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • mrożone śliwki ( lub inne owoce )


Do miski włożyć ser , jajko , mąkę , sól i masło - zagnieść gładkie , nie lepiące się do rąk ciasto . Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny .

Ciasto podzielić na 12 części . Z każdej części zrobić kulkę , rozpłaszczyć na placek , na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę . Układać na talerzu posypanym mąką .

Knedle wrzucać na osolony wrzątek - kiedy wypłyną , gotować jeszcze około 8 minut .

Podawać polane śmietaną z cukrem i cynamonem lub stopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem.

Kategorie przepisów