Knedel na parze
przepis:
Kombinacja czeskiego knedla z wielkopolskimi "kluskami na luńcie"
2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 1,5 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 czerstwe pszenne bułki pół łyżeczki cukru sól gałka muszkatołowa pokrojona natka pietruszki Bułkę pokroić w kostkę, a następnie zrumienić na patelni. Mleko podgrzać, Do 1/4 mleka dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka dobrze rozbełtać. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, gałkę muszkatołową, dodać zaczyn drożdżowy i jajka. Resztę mleka dodać w zależności od gestości ciasta. Nie powinno być zbyt rzadkie. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ponownie wyrośnie jeszcze raz je wyrobić dodając przesmażoną bułkę i natkę pietruszki. Z ciasta uformować 2 wałki, odstawić do wyrośnięcia. Gotować w garnku na parze ok. 20 min. Gotowe knedle pokroić w plastry i podawać z sosem i mięsem.