Kluski ziemniaczane + film

Kluski ziemniaczane + film

Kluski ziemniaczane to klasyczny dodatek, który wzbogaci każdą zupę. Ich delikatna konsystencja i wyrazisty smak doskonale pasują do rosołu, zupy pomidorowej czy jarzynowej. Te kluski są nie tylko świetne w zupach, ale także smaczne jako samodzielne danie, idealne z smażonym boczkiem lub podane z ulubionym sosem i mięsem. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci je przygotować w kilka chwil! Spróbuj tego przepisu i ciesz się smakiem domowych klusek! Sprawdź również inne moje przepisy na kluski z kaszy manny czy galuszki.

 

Zdjęcie - Kluski ziemniaczane + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Film:

 

Składniki na kluski ziemniaczane:

2 porcje:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • 80-100 g mąki pszennej
  • sól

Jak zrobić kluski ziemniaczane?

Obierane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody przez sitko, gazę lub ściereczkę. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, do startych ziemniaków dodajemy jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną, wszystko mieszamy aby uzyskać gęste ciasto. Do garnka z osolonym wrzątkiem wrzucamy łyżką niewielkie porcje ciasta ziemniaczanego. Kluski gotujemy przez 4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.

 

Zdjęcie - Kluski ziemniaczane + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów