Kluski z Palatynatu
przepis:
To miały być kluski z Palatynatu według przepisu
z książki "Lane, leniwe, śląskie" Hanny Szymanderskiej.
Niestety po wymieszaniu wszystkich składników okazało się,
że efekt końcowy będzie różny od zamierzonego :DD
10 dag ziemniaków
3 czerstwe bułki
2 szklanki mleka
2 jajka
po 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
1/4 łyżeczki posiekanej zielonej kolendry
sól
Pokrojone bułki zalać mlekiem.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, odcisnąć w gazie.
Ziemniaki wymieszać z bułką, dodać jajka, sól, zioła.
Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić ciasto.
Z ciasta uformować niewielkie okrągłe kluski.
Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 30 min.
Podawać polane roztopionym masłem.
Tak miało być.
Ciasto z podanych proporcji jest zbyt luźne aby zrobić
z nich kulki.
Być może, że trzeba zmniejszyć ilość mleka, albo też
odcisnąć jego nadmiar.
Ja ratowałam sytuację dodając 4 łyżki mąki do ciasta i kładąc kluski do wrzątku łyżką.
Nie wiem jak powinien smakować oryginał,
ale to co wyszło z dodatkiem masła i tartego sera było całkiem smaczne. :)