Kluski śląskie faszerowane kiełbasą
Zapewne większość lubi kluski śląskie choć nie koniecznie lubicie je robić ? A ja powiem że bardzo lubię przygotowywać kluski różnego rodzaju dlatego dziś śląskie na które podam wam przepis są nafaszerowane kiełbasą śląską, powiecie że to nie do pomyślenia ? A jednak gdy zabierałam się za ich robienie to w trakcie wpadł mi taki pomysł do głowy i nie żałuję ponieważ kluski wyszły bardzo smaczne. Co najważniejsze ziemniaki nie muszą być z dnia poprzedniego lecz można je przygotować z ziemniaków ugotowanych na świeżo, tak więc nic innego nie pozostaje jak zabrać się za przygotowanie tych pyszności a ja z wielką przyjemnością zabieram się za napisanie dokładnego przepisu oraz jego wykonanie 😉
składniki na kluski :- 750 g już obranych ziemniaków,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 pętka krótkiej kiełbasy śląskiej,
- 1,5 łyżki majeranku,
- 3 ząbki czosnku
Na początek ziemniaki obrać oraz umyć a następnie ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu gdy sa już wystarczająco miękkie odlać z nich wodę i osuszyć pozostawiając do całkowitego ostygnięcia. W czasie gdy ziemniaki stygną przygotować farsz czyli : pętka kiełbasy obrać ze skórki a po obraniu zmielić przez maszynkę z drobnym sitkiem, po zmieleniu dodać majeranek oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników ze sobą
Gdy już ziemniaki całkowicie ostygły wtedy przecisnąć je przez praskę do ziemniaków, podzielić na równe cztery części, jedną część wybrać kładąc ją na wierzch pozostałych części a w wolne miejsce po odebranych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i całość wyrobić dłońmi na jednolitą masę. Po dokładnym wyrobieniu masy ziemniaczanej do dłoni odrywać dowolny kawałek masy, rozpłaszczyć go na środek położyć płaską łyżkę farszu kiełbasianego skleić końce i uformować kluskę. Jak już wszystkie mamy przygotowane ułożyć je na ścierce dociskając lekko każdego z nich aby spłaszczyć odrobinęPo przygotowaniu już wszystkich klusek mi wyszło 12 sztuk prawie równych klusek śląskich, do garnka wlać wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania, po zagotowaniu włożyć kluski w zależności od objętości garnka ( u mnie weszły wszystkie ). I od czasu zagotowania się wody z kluskami zmniejszyć moc ognia, jak wszystkie wypłyną na wierzch to pogotować przez 5 minut. Po wyznaczonym czasie wyjmować je za pomocą łyżki cedzakowej wykładając wszystkie na talerz
Ugotowane bardzo smaczne kluski śląskie nadziane farszem z kiełbasy śląskiej podałam z podsmażonymi na rumiano skwarkami również z kiełbasy a dodatek w formie surówki to właśnie surówka na którą podawałam Państwu już przepis https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2023/06/surowka-trzykolorowa.html , po prostu zrobiłam za dużo a że szkoda było wyrzucić więc przełożyłam ją do słoika wstawiając do lodówki i do klusków była w sam raz oczywiście każdy może podać z okrasą jaką lubi a także surówkę według swego uznania. Przepis jak najbardziej polecam