Kluski na parze
Kluski na parze, pampuchy czy buchty? Jak się u Was na nie mówi? W każdym razie na zdjęciach widzicie moją ulubioną potrawę z dzieciństwa :) Najlepiej smakują oczywiście z musem ze świeżych owoców, ja uwielbiam z truskawek lub jagód. O tej porze roku korzystam z mrożonych owoców i też spisują się całkiem dobrze. Z podanych proporcji wyszło mi 15 klusek wycinanych od szklanki.
Składniki:
250 g mąki
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka
1 jajko
25 g masła
+ owoce do zmiksowania na polewę
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Odstawiamy na 5-10 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Do misy miksera (lub zwykłej miski jeśli będziemy zagniatać ciasto ręcznie) wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn z drożdży i jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut do 1 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stole na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia.
Wyrośnięte kluski układamy na sitku do gotowania na parze lub zwykłym metalowym sitku o średnicy równej lub większej średnicy garnka. Jeśli nie mamy jednego ani drugiego kluski można gotować także na dużym kawałku gazy przyczepionym do garnka sznurkiem. Do garnka nalewamy kilka centymetrów wody – nie może dotykać sitka lub gazy. Sitko z kluskami wkładamy na garnek, kiedy woda zacznie się gotować, zostawiamy na minimalnym gazie i przykrywamy przykrywką. Pieczemy ok. 7 minut.
Kluski podajemy na ciepło polane musem z owoców.
Smacznego!
ciastkożercy.pl