Kluski kładzione
Kluski kładzione są idealne do różnego rodzaju sosów i mięs.Szybkie i proste w wykonaniu.Zamiast czekać az ugotują nam się ziemniaki,które najpierw trzeba obrać...polecam poniższy przepis na pyszne kluseczki.
Składniki:
- 2 sztuki jajek
- pół szklaniki wody
- 200g mąki
- sól do smaku
Dodałam szczyptę soli i mąkę.
Wlewałam wodę i mieszałam do uzyskania gęstej konsystencji.Ciasto powinno być na tyle gęste a zarazem lejące aby można je było nabierać łyżką.
Wrzucałam ciasto na osolony wrzątek.Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku.Pamietajcie,że kluski urosną.
Gotowałam je około 3 minut.
W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia.Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki.Przepis na pieczoną kaczkę znajdziecie TUPodsmażyłam na nim kluseczki.
Kluseczki były pyszne.Smacznego!