Kluseczki grysikowe z sosem dyniowo-jabłkowym
Ciekawy pomysł na deser z wykorzystaniem dyni. Coś w sam raz dla wszystkich mannożerców, ponieważ puszyste, waniliowe kluseczki są absolutnie przepyszne. Masę grysikową przygotowuje się w rondlu, a gdy zgęstnieje, formuje się z niej kluseczki, których już nie trzeba gotować :) Całości dopełnia lekko cynamonowy sos z kawałkami dyni i jabłek. Sami musicie przyznać, że to wyjątkowo jesienny deser :)
KLUSECZKI GRYSIKOWE Z SOSEM DYNIOWO-JABŁKOWYM
(2 porcje)
300ml mleka,
50g kaszy manny,
1 jajko,
1 średnie jabłko,
100g dyni (waga po obraniu),
1 szklanka soku jabłkowego,
1 łyżeczka kisielu morelowego lub mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki cukru,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
cynamon
Białko oddzielić od żółtka.
Mleko wlać do rondla, dodać cukier i zagotować. Wsypać kaszę mannę, intensywnie mieszając. Dodać żółtko i ekstrakt z wanilii, gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, do gorącej masy dodać pianę ubitą z białka i dokładnie wymieszać. Masę odstawić na ok. pół godziny, by zgęstniała.
Obrane jabłko i dynię pokroić w małą kostkę. Do rondla wlać sok, dodać jabłko i dynię, gotować kilka minut, aż owoce zmiękną. Dosłodzić brązowym cukrem i doprawić odrobiną cynamonu. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu. Wymieszać i krótko gotować, aż sos się zagęści.
Zamoczonymi w wodzie dwoma łyżkami formować z grysiku kluski. Ułożyć je na talerzykach i polać dyniowo-jabłkowym sosem.
(przepis z książki „Dynia na różne sposoby” z moimi zmianami)