Klopsiki z rodzynkami
Czyli absolutnie niecodzienne mielone :)
Ale nie ma co się obawiać. Klopsiki ze słodkimi rodzynkami i chrupiącymi migdałami są po prostu przepyszne :) Swój udział ma w tym również kumin, który jest jedną z moich ulubionych przypraw.
Naprawdę, dawno poczciwe mielone nie smakowało mi tak bardzo.
Przepis znalazłam na blogu Lady Agi :)
KLOPSIKI Z RODZYNKAMI
(na 4 porcje)
500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 mała cebula,
1 jajko,
2 łyżki natki pietruszki,
½ filiżanki drobnych rodzynek,
½ filiżanki migdałów w słupkach (ja grubo posiekałam),
½ filiżanki bułki tartej,
½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
sól i pieprz,
olej do smażenia
sos:
ok. 200 ml gęstego jogurtu,
kumin,
pieprz cayenne,
sok z cytryny,
mały ząbek czosnku
Cebulę bardzo drobno posiekać, wymieszać w misce z mięsem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami oraz migdałami podprażonymi na suchej patelni. Wilgotnymi dłońmi uformować małe kulki. Smażyć na oleju na złoty kolor, osączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło lub na zimno, razem z sosem.
Sos: jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem cayenne i kuminem.
Jako dodatek do tego dania podałam kuskus.
Ale nie ma co się obawiać. Klopsiki ze słodkimi rodzynkami i chrupiącymi migdałami są po prostu przepyszne :) Swój udział ma w tym również kumin, który jest jedną z moich ulubionych przypraw.
Naprawdę, dawno poczciwe mielone nie smakowało mi tak bardzo.
Przepis znalazłam na blogu Lady Agi :)
KLOPSIKI Z RODZYNKAMI
(na 4 porcje)
500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 mała cebula,
1 jajko,
2 łyżki natki pietruszki,
½ filiżanki drobnych rodzynek,
½ filiżanki migdałów w słupkach (ja grubo posiekałam),
½ filiżanki bułki tartej,
½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
sól i pieprz,
olej do smażenia
sos:
ok. 200 ml gęstego jogurtu,
kumin,
pieprz cayenne,
sok z cytryny,
mały ząbek czosnku
Cebulę bardzo drobno posiekać, wymieszać w misce z mięsem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami oraz migdałami podprażonymi na suchej patelni. Wilgotnymi dłońmi uformować małe kulki. Smażyć na oleju na złoty kolor, osączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło lub na zimno, razem z sosem.
Sos: jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem cayenne i kuminem.
Jako dodatek do tego dania podałam kuskus.