Klopsiki w sosie pomidorowym
40 dag mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowe
2 jajka
łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz
oregano
bułka tarta
puszka pomidorów - obranych i woda (w sezonie lepiej wziąć świeże pomidory ale teraz pomidory nie mają niestety smaku pomidorów - można też użyci przecieru - najlepiej domowego ale te z kartonika też mogż być)
Mięso połączyć z rozbełtanymi jajkami i oliwą - dokładnie wymieszać i wyrobić. Dodać do smaku soli i pieprzu i powoli dodawać bułki tartej aż masa zacznie być zwarta i dadzą się uformować małe kulki. Nie wolno przesadzić z bułką, bo klopsiki będą twarde i niesmaczne.
Na patelni rozgrzać olej i po kolei układać małe klopsiki i smażyć z obu stron na złoto. Następnie zalać na patelni klopsiki pomidorami - uprzednio zmiksowanymi i dolać nieco wody. Dosypać oregano, dodać soli do sosu i gotować około 30 minut.
Zamiast oregano można dać inne zioła, np. bazylię.
Klopsiki są doskonałe z makaronem, np. spaghetti albo tagliatelle. Można z wierzchu posypać tartym parmezanem. Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny.